Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΝΤΑΒΕΛΗ

Μετα λύπης μου διαπίστωσα πως αυτό το σπήλαιο της Πεντέλης έχει αφεθεί βορά στα χέρια των βαρβάρων που δεν διστάζουν να την λεηλατούν. Σπάνε, καίνε, ίσως να πλιατσικολόγησαν και τις εικόνες καθώς λίγες μόνο βρέθηκαν καμένες.

Γενικά επικρατεί μια κατάσταση πλήρους παρακμής η οποία είναι απόρια κυρίως των τελευταίων μηνών και η εμφάνιση του σπηλαίου με την εκκλησία έχει αλλάξει.

Στις 08.06.2008 και στις 22.07.2008 ήταν οι τελευταίες φορές που πήγα πριν φύγω για καλοκαιρινές διακοπές όπου όλα ήταν στην θέση τους….Εδώ βλέπουμε σπάνιες πλέον εικόνες καθώς ο ναός δεν έχει ακόμη βανδαλιστεί και φαίνονται αρκετές από τις εικόνες του.

Ο μαρμάρινος σταυρός που διακοσμούσε το στέγαστρο του ναού ο οποίος και αυτός αποτελεί παρελθόν σήμερα καθώς κάποιος τον έσπασε(?) και τα κομμάτια του μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Η αφίσα που εξιστορεί την ιστορία της σπηλιάς που είναι μέσα στο εκκλησάκι εκτός του ότι κάποιος έχει σβήσει μέρος της:


Σήμερα είναι χωρίς τζάμι:


Ωστόσο ξαναβλέποντας το αρχείο μου μια μέρα εντύπωση μου έκανε αυτή η φωτογραφία. Όχι μόνο για τις εικόνες που δεν υπάρχουν πια αλλά για τον σιδερένιο σταυρό!!!

Στις 24.12.2008 είχα βγάλει φωτογραφία έναν σιδερένιο σταυρό έξω και δίπλα από την πόρτα της εκκλησίας αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ από πού προερχόταν αυτός.


Βλέποντας λοιπόν τις παλιές φωτογραφίες συνειδητοποίησα πως κάποιος τον είχε πετάξει έξω από τον ναό!!!!!!!!!

Όμως το ταξίδι του δεν σταματά εδώ.

03.01.2009 ήταν η επόμενη φορά πού πήρα τον δρόμο για την σπηλιά.
Μέσα στις 10 μέρες(24.12-03.01) ο σταυρός είχε μετακινηθεί από κάποιον 200 μέτρα, στις πρώτες πέτρες από δεξιά που συναντάμε στην ευθεία για το σπήλαιο.

Βέβαια ακόμη και τώρα μπορεί να συνεχίζεται το ταξίδι το σταυρού. Ποιος ξέρει? Ίσως τώρα να μην είναι εκεί αλλά να τον έχουν ξαναμετακινήσει…
Έπειτα το << χέρι>> (του μοναχού???) σκαλισμένο στον βράχο δεν γλύτωσε ούτε και εκείνο από κάποιον επιτήδειο που μόνο φωτεινή επιγραφή δεν του έβαλε...

Ενώ σήμερα είναι κάπως έτσι:


Όπως ήταν φυσικό ούτε ο διπλός πέλεκυς τα κατάφερε:


Aυτό είναι ότι έχει απομείνει από αυτόν. Δυστυχώς όμως δεν έχω φωτογραφία του πριν υποστεί την καταστροφή!
Πρόβλημα δεν έχω με τους ανθρώπους που πάνε στην σπηλιά είτε πάνε για εξερεύνηση είτε από περιέργεια είτε….για να παίξουν μουσική όπως ένα ωδείο που είχε πάει:

Όμως το να αφήνει κάποιος τα σκουπίδια του εκεί είναι ασέβεια αν όχι προς την φύση αλλά προς τον ίδιο μας τον εαυτό!!!

Όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ανεβαίνουν για αγώνες!!! Με τις μηχανές και τις γουρούνες τους και όργωσαν κανονικά όλον τον χώρο , ας αφήσουμε την ηχορύπανση!!!

Όπως πιστεύω θα αντιλαμβάνεστε το άρθρο δεν σταματάει εδώ καθώς <<τα πάντα ρει>> και συνέχεια νέοι βανδαλισμοί θα πραγματοποιούνται και μετά λύπης μας το διαπιστώνουμε…
Ghostis

1 σχόλιο:

  1. Xαιρομαι που ειμαι στα εγκαινια!
    Λοιποοοοοοοοοοοον GHOSTH καλως ηρθες στην blogσφαιρα!αντε και δημιουργικες αναρτησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή